Vad är medicinsk hudvård?

Inom hudvård har begreppet medicinsk hudvård blivit allt mer populärt att använda för att beskriva en viss typ av produkter som skiljer sig från vanliga hudvårdsprodukter. Medicinsk hudvård kallas också för cosmeceuticals ibland. Men vad betyder egentligen detta begrepp och på vilket sätt skiljer sig den medicinska hudvården från den vanliga? Kortfattat kan man säga att medicinsk hudvård syftar på produkter som i kliniska tester gett resultat på huden som går att bevisa. Det rör sig oftast om aktiva ingredienser som påverkar hudens struktur. När man använder dessa cosmeceuticals ser man alltså resultat som är mätbara, vilket gör att de står högre i rang än vanliga hudvårdsprodukter.

Medicinsk hudvård och skillnader jämfört med vanlig hudvård

 

Medicinsk hudvård – superceuticals

Steget efter dessa cosmeceuticals är det vi brukar kalla för superceuticals. Här talar vi om en typ av medicinsk hudvård som inte bara förändrar hudens struktur och ger resultat som går att påvisa genom kliniska tester. Superceuticals är produkter som förändrar huden på cellnivå, och därmed påverkar både hudens in- och utsida. Men vilka ska då använda dessa produkter, och är skillnaden verkligen så stor som vissa menar?

Svaret är att alla egentligen bör gå till en hudvårdsspecialist för att få reda på vilken typ av hud man har, och hur man bäst bör ta hand om den. Det är trots allt så vi resonerar när vi besöker en läkare för att få reda på om vi har några sjukdomar. Huden är kroppens största organ och det är faktiskt först på senare tid som vi börjat ta den på allvar. Oavsett om man väljer medicinsk hudvård eller vanlig hudvård är det alltid bra att ha en strategi för sin hud. För en del fungerar vanliga produkter man köper på ett varuhus alldeles utmärkt, medan andra föredrar cosmeceuticals eller superceuticals. Kontakta din dermatolog för att få reda på vad som funkar för dig!